• BAJA A HALÁSZLÉ FŐVÁROSA

    Az országban itt fogyasztják a legtöbb halat. Egy messziről érkezőnek különösnek tűnik, hogy Baján ünnep (de sok hétköznap is) elképzelhetetlen halászlé nélkül.

  • Ezt a Duna-parti várost a halból, vöröshagymából, őrölt pirospaprikából, cseresznyepaprikából, meg persze vízből készülő és gyufatésztával kínált étel tette világhírűvé. A recept tulajdonképpen pofonegyszerű, most is ugyanúgy készül, mint ahogy régen a bajaiak ősei, a vízimolnárok kitalálták azt. Az arányokra és a folyton robogó tűzre azért érdemes odafigyelni!
  • Baja nemzetközileg is ismert, a rekordok könyve által is jegyzett halfőző fesztiválja egy valódi fieszta: a halászlé és a barátság dicsérete július második szombatján. Az egész 1996-ban kezdődött, akkor a várossá nyilvánítás 300. évfordulójára 300 helyett végül több mint 400 bográcsban főztek egyszerre halászlevet.
  • 2000-ben már kétezer bogrács sorakozott a belvárosban, s a lelkesedés azóta sem csökkent, évről-évre megközelítőleg kétezer helyi és vidéki főző vendégeli meg barátait ízletes halászlevével. A fesztivál napjainkra négynapos programsorozattá nőtte ki magát, de a főzés napja továbbra is a szombat. 2012-ben már tizenhetedszer.

    www.bajaihalfozofesztival.hu


       Legfrissebb híreink:

Baja, a fesztiválváros Baja, a fesztiválváros Baján egyre inkább sűrűsödnek a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények, a júliusi halfőző fesztivál után augusztusban a kiemelt au...